Besøk hos oppdrettere av Jack Russel Terriere

Søndag, på vei hjem fra hyttetur, dro vi innom en av oppdretterne vi har hatt i klikkerten lenge. Planen var egentlig bare å hilse på oppdretterne, bli bedre kjent med rasen og prøve oss på å stille de riktige spørsmålene til oppdretteren for å få et innblikk i deres motivasjon til å drive oppdrett, interesse for rasen og hund generelt og seriøsitet. Siden vi egentlig hadde mest lyst på en glatthåret Jack så vi egentlig dette besøket mest som trening til vi fant en oppdretter som hadde slike hunder vi helst vil ha.

Etter å ha hilst på noen usedvanlig vakre hunder hos Lucky Jack Kennel skiftet vi imidlertid mening. Det er ingen tvil om at strihåret eller 'broken' pels på denne hunden er finest (etter vår mening). Pelsen røyter dessuten nesten ikke og trenger napping bare 2-3 ganger i året, i motsetning til den glatthårede som røyter året rundt. Lucky Jack Kennel hadde for øyeblikket fire voksne hunder boende hos seg, Lucy, Dennis, Cam og Babell. Vi fikk også en sniktitt på en av valpene til Babell som ble født 6 dager tidligere. *sukk*

Og viktigst av alt virket Monica og Thor Inge som driver Lucky Jack Kennel som to svært oppegående mennesker med et stort hjerte for hundene sine. De legger tydelig mye energi både i oppdrettet og i det daglige arbeidet med egne hunder og valper. De virker svært kunnskapsrike og engasjerte. Vi holder altså inntil videre en knapp på dem. Likevel ønsker vi å ta kontakt med andre oppdrettere for å få et innblikk i hvordan andre tenker rundt oppdrett og hundehold.

Nyttige linker om hund og Jack Russel Terriere:
Norsk Kennel Klubb
Norsk Terrier Klubbs raseside for registrerte JRT
Interesseklubb for JRT

Tidligere innlegg om valp:
Vi skal få hund!

10 kommentarer

mariann

09.09.2008 kl.16:19

De valpene var jo bare helt til å spise opp da.... hadde jeg ikke hatt en liten en i magen hadde jeg nesten skaffet meg hund nå :o)

Marie Holdhus

09.09.2008 kl.16:33

Jeg vet, de er så nydelige :) Merker at jeg gleder meg litt mindre til Thailandturen til vinteren fordi gjør at jeg må vente sååå lenge med å få valp i hus. Hehe :)

tina

10.09.2008 kl.18:22

Hva har det med saken å gjøre hvordan oppdretterne tenker på hundehold og oppdrett? Hvorfor og hvordan de driver oppdrettet sitt har jo ikke noe å si for hvordan din valp blir..

Marie Holdhus

10.09.2008 kl.23:43

Tina: Svært forenklet; som oss mennesker så er en hund resultat av arv og miljø. Arv styres til en viss grad av oppdretter i og med at det faktisk er de som styrer hvem som blir valpens mor og far. Deres valg i forhold til hvilken hann de ønsker at hunnen deres skal parre seg med vil derfor ha stor betydning for hva slags valper som kommer. De miljømessige faktorene styres både av meg som fremtidig hundeeier og av oppdretteren ettersom de har kontroll over alt med valpen de 8 første ukene. En overvekt av nåtidens forskning viser at de første 6-12 ukene av en valps liv har stor betydning for hundens fremtidige adferd. Denne perioden kan sees på som sensitiv (eller kristisk om du vil) i forhold til sosialisering og miljøtrening.

Bes

11.09.2008 kl.11:46

Hei!Leser disse hundeinnleggene med stor interesse - jeg har nemlig også tenkt til å anskaffe meg en liten JRT. Eneste grunnen til at jeg tviler litt, er fordi de - i mine øyne - kan deles inn i skikkelig gneldrebikkjer på den ene siden, og supre individer på den andre. Er livredd for å få en hund med anlegg for å bli gneldrebikkje og må derfor ta utrolig stort hensyn til stamtavle, miljø og individ. Håper virkelig du kan oppdatere mye og langt om dette framover, det betyr mye for mitt hundevalg. Selv er jeg helt nødt til å gå for en glatthåret. Hehe. :-)

Marie Holdhus

11.09.2008 kl.12:32

Det var hyggelig å høre! Og det vil jeg også gjerne skrive om :) Jeg tror det avhenger mye på hundeeieren hvorvidt man ender opp med en gneldrebikkje eller ikke. Les mye om rasen slik at du får en forståelse av hvilke egenskaper mennesker bevist har avlet frem over tid. Dette er adferd man i liten grad kan unngå helt, men kan dempe. Det er ingen tvil om at JRT kan bli en forferdelig gneldrebikkje hvis eieren ikke bruker tid og energi på å gi hunden en bra valpetid. Sosialisering med hunder og mennesker, miljøtrening og lydighetstrening fra valpestadiet av er kjempeviktig. Og å dra på valpekurs tror jeg også kan være en god idé, spesielt hvis man ikke har hatt hund før. Skal legge ut noen bokanbefalinger jeg har fått i neste innlegg. Jeg har i hvertfall lært masse av å lese mye bøker.

Bes

12.09.2008 kl.10:45

Absolutt, veldig enig i det. Men når man ser f.eks. to stk. JRT hos samme strenge, rettferdige og konsekvente eier og den ene er gneldrete og den andre er usedvanlig grei - så velger jeg å tro at særlig mor og arv har mye å si for akkurat denne rasen. Og derfor er det for min del ekstremt viktig å gå hardt til bunns i individene. Jeg driver med oppdrett av ridehester, og der finnes det mange JRT å iaktta. ;)Spørsmål: Hva gjør dere med hunden på dagtid? Jeg jobber fulltid, så er pent nødt til å ha den hjemme i arbeidstiden.Gleder meg til bokanbefalinger!

Marie Holdhus

12.09.2008 kl.13:26

Ja, da har nok du sett flere JRT enn meg. Ellers vil jo hunder naturlig nok ha forskjellig personlighet da :)Jeg er student og jobber deltid, mens sambo jobber fulltid. Planen er at jeg tar jeg fri fra jobben de første ukene og leser hjemmefra. Sambo kan jobbe hjemmefra de timene jeg må på forelesinger. Hadde vi begge jobbet fulltid tror jeg jeg hadde tatt meg ferie den første måneden hunden er hjemme. Tror absolutt ikke valper har godt av å være alene den første tiden.. :)

sofia

16.09.2008 kl.12:30

Som sagt, om du och Calle en dag bestämmer er för att ni istället vill ha en liten, svart och elak hund. En med korta och snabba ben, överkropp likt en gris och bett likt en krokodil, jättefin. Bra att ha till allehanda situationer som ex dokumentförstörare, inbrottslarm och grävmaskin. Då vet du var du ska vända dig :)

Marie Holdhus

16.09.2008 kl.17:03

Haha. Vi skal si i fra :)

Skriv en ny kommentar

hits