Tips til valpekjøpere

jim1

Jimmi i valpekassa, bare noen få uker gammel.

Som førstegangs hundeeier har jeg lært utrolig mye om hvordan man bør gå frem når man endelig har bestemt seg for å få hund. Vi leste jo masse på forhånd og trodde vi var godt forberedt, men når man aldri har hatt hund før er det veldig lett å se på oppdrettere som orakler og man blir ydmyk ovenfor sin egen uvitenhet. Ikke glem at selv om oppdretteren har masse kunnskaper og erfaring så er de også SELGERE.

Jeg har skrevet ned noen punkter jeg synes er viktig å ta med seg når man skal kjøpe hund. Håper de kan være til hjelp for noen der ute :)

 • Les og forhør deg mye om ulike hunderaser før du bestemmer deg for rase. Spesielt er det viktig å finne ut hva slags sykdommer som ofte følger rasen. Ikke velg rase kun basert på utseende - noen raser er dessverre avlet frem for å få et utseende som gjør at de kan ha vanskeligheter med å puste, gå/løpe eller føde normalt. Dette går ut over hundens livskvalitet og din lommebok ift veterinærutgifter.

 • Skriv budsjett og spar opp penger. Hund koster masse - og det blir lett uforutsigbare utgifter til veterinær o.l. Skriv opp liste over alt av utsyr dere trenger på forhånd og undersøk priser. Det er mye penger å spare!

 • Plukk ut en håndfull oppdrettere. På Norsk Kennel Klubbs-nettsider finner du oversikt over de offisielle raseklubbene - og på raseklubbenes nettsider finner du ofte lister over oppdrettere som følger NKKs etiske grunnregler for avl og oppdrett. Sjekk nettsidene til oppdrettere som er aktuelle. Send mail, ring dem og spør om du kan komme på besøk for å møte hundene.

 • Besøk noen utvalgte oppdrettere! Regn med litt reisevei, men det er absolutt verdt det!

 • Still krav og still spørsmål!
  - Krev å få hilse på valpens mor OG far. Se ann gemyttet deres. Passer tispa godt på valpene? Dier hun dem?
  - Hvor sover valpene? På oppdretters soverom de første ukene? I en hundegård? Hvor er de på dagtid? Dette har å gjøre med hvor godt valpene er sosialisert med mennesker og hvor godt vant de er med huslige lyder som støvsuger, hårfønere, tv osv.
  - Krev å få se foreldrenes stamtavler. Sjekk for innavl.
  - Krev at NKKs etiske grunnregler for avl og oppdrett følges. Sett deg godt inn i disse reglene! Disse grunnreglene bør være dine minstekrav til oppdretteren. Husk at selv om hundene er NKK-registrerte betyr ikke det at NKK går god for hundenes helse eller oppdretterens tanker og intensjoner rundt avl. Du må derfor sjekke ut dette selv!
  - Døde noen av valpene i dette kullet? Hvorfor?
  - Hvor mange kull har tipsa hatt tidligere?
  - Har valpenes foreldre noen kjente sykdommer?
  - Søk opp valpens foreldre på NKKs Dog Web. Her kan du selv sjekke tidligere kull, stamtavle, premieringer, helsetilstand m.m. Du bør uansett stille oppdretter samme spørsmål ved møte.

 • Sjekk pris på valpene. Det er sjelden store forskjeller i pris på rasehunder så fremt noen av valpene ikke ser helt ut som rasestandarden (finn ut om avviket kun er eksteriørmessig). Selv om valpens foreldre ser ut som en rasehund behøver den ikke være det. Be om å få se registreringspapirer, eller søk hunden opp Dog Web hos NKK. Er ikke hunden registrert bør du ikke betale mer enn halvparten av prisen for registrert hund.

 • Ved kjøp bør du sjekke følgende
  - Valpene og moren skal få fått ormekur når valpene er 3 uker.
  - Valpen skal være vaksinert ved 6-8 ukers alder. Du skal få med helsebok/veterinærattest på dette.
  - Valpen bør være minst 7-8 uker ved overlevering
  - Valpen bør være forhåndsregistrert hos NKK dersom det er rasehund. Du skal få registreringspapirer med ved kjøp.
  - Bruk av gyldig kjøpsavtale (gjerne fra NKK) og eierskiftepapirer.
  - At valpene er forsikrer. Du bør få med papirer for videreføring av forsikring.
  - Veterinærattest og/eller "Helsebok for hund" ikke eldre enn 2 uker. Dette står spesifikt i NKKs grunnregler.
  - Valpen bør være merket med microchip (og/eller øretatovert). Husk eierskifte her også!
  - En pose valpefór som hunden er vant med

  I tillegg er det vanlig å få med
  - En teppebit med lukt hjemmefra
  - Opplæring i pelsstell og klipping av klør
  - Noe utstyr (halsbånd, leke, gnagebein e.l.)
  - Bilder av valpen fra fødsel av

På nettsidene til Lucky Jack Kennel ligger det gode råd til valpekjøpere som jeg absolutt anbefaler å lese. Punktene over er løst basert på disse rådene.

Jeg ønsker gjerne andre tips om hva man bør sjekke i forbindelse med valpekjøp, og oppdaterer posten fortløpende dersom jeg får noen gode tips. Bare legg til en kommentar!

4 kommentarer

reginehs

21.11.2009 kl.22:13

nest søteste valpen jeg noen gang har sett!

henrikke

09.12.2009 kl.20:25

Så utrolig søt! men jeg har hund å tror ikke jeg får lov til å få en til desverre :/

edvin & thor

15.12.2009 kl.10:34

ja jeg har lyst på :D kontakt oss på bloggen

Marie Holdhus

30.05.2010 kl.20:44

Hvis dere hadde tatt dere bryet med å lese innlegget før dere kommenterer så ser dere at jeg ikke selger valper, eller lurer på om noen vil ha valper.

Innlegget er ment som informasjon og tips til de som vurderer å få seg hund.

Skriv en ny kommentar

hits